Mogyorótorta (egér marcipánnal a tetején)
2007.01.08. 20:09
A torta aljához és tetejéhez:
20 dkg mogyoró
2 teáskanál kristálycukor
6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg keményítő
só
A tésztához:
30 dkg vaj
30 dkg kristálycukor
6 tojás
20 dkg liszt
20 dkg burgonyakeményítő
10 dkg pörkölt mogyoró
A krémhez:
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
10 dkg pörkölt mogyoró
A torta aljának és tetejének elkészítése:
- A mogyorót egy teáskanálnyi cukorral együtt a mixerbe daráljuk finomra.
- A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
- Keverjük a habba egymás után a porcukrot, a darált mogyorót és a keményítőt.
- Vegyük ki a sütőlemezt a sütőből és borítsuk sütőpapírral. Egy ceruzával rajzoljuk körbe a papíron a tortaformát, pontosan követve annak falát. Jelöljük ki ezzel a módszerrel két 24-25 cm átmérőjű kört. Vajazzuk ki vékonyan majd lisztezzük a papírt.
- Gyújtsuk be a sütőt. (Gázsütőt 140 fokra, elektromosat 160 fokra.)
- Tegyük át kanállal a fehérjéből készített keveréket a normál fejjel ellátott habzsákba, és töltsük ki vele a sütőpapírra rajzolt köröket, körkörösen mozgatva a habzsákot, önmagába visszakanyarodó spirált formázva.
- Süssük 45 peric meleg sütőben. Ha megsűlt vegyük ki a sütőből és válasszuk le óvatosan a papírról a korongokat, hogy azok ne törjenek szét. Hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítése:
- Állítsuk 10 fokkal magasabb hőmérsékletre a sütőt.
- Egy tálban dolgozzuk kézi habverővel lágy krémmé a megpuhult vajat és a cukrot.
- Ehhez keverjük hozzá a tojások sárgáit, a lisztet, a keményítőt és a mixerben finomra darált mogyorót, továbbra is a habverő segítségével.
- A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd dolgozzuk az előző masszához.
- Vajazzuk és lisztezzük/zsemlemorzsázzuk ki a formát, töltsük bele a masszát.
- 20 percig süssük az előmelegített sütőben.
A krém elkészítése:
- Keverjük el alaposan a megpuhult vajat és 24 dkg porcukrot, hogy lágy krémet kapjunk.
- Ezután keverjük a krémbe kanállal a finomra darált mogyorót.
A torta összeállítása:
- A torta alját a sütőrácson hagyva vonjuk be mogyorókrémmel.
- Erre helyezzük rá a tésztakorongot, amelyet szintén kenjünk meg krémmel.
- A krémből tegyünk félre két evőkanálnyit.
- Ezt követően óvatosan rakjuk át a süteményt egy tálra, és fedjük le a harmadik koronggal.
- Végül vonjuk be a tortát a félretett krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg porcukorral.
|