Eper torta
2007.01.09. 18:04
Hozzvalk:
Tszta:
4 tojs
15 dkg kristlycukor
15 dkg liszt
1 tasak vanlis cukor
6 dkg mandula
5 dkg vaj
s
Krmhez:
1 csomag vanlis pudingpor
1/2 liter tej
1 csomag szntelen zselatin
2 dl tejszn
rum/mandula aroma
Dsztshez:
35 dkg piros marcipn
5 dkg zld marcipn
1 tojsfehrje
porcukor
citromsrga telfestk
lekvr
Elkszts:
Tszta:
- A 4 tojst, a kevs st s a 15 dkg cukrot elektromos habvervel keverjk el.
- Amikor a habvert felemelve a tba visszacsrg tojskrm a felsznen marad, abbahagyhatjuk a mveletet.
- Dolozzuk hozz aprnknt az tszitlt lisztet s a vanliscukrot.
- A darlt mandult dolgozzuk a masszhoz.
- Ha elkevertk adjuk hozz a lehlt olvasztott vajat.
- 22-24 cm-es tortaformban sssk kb. 35 percig 3-4-es fokozaton.
Krm:
- A zselatint a csomagolsn rtak szerint beztatjuk.
- A vanlia z pudingporbl a tejjel s cukorral a csomagolsn rtak szerint pudingot fznk.
- A zselatint a mg forr pudingba keverjk, majd megvrjuk, mg kihl a krm.
- Mikor kihlt beleforgatjuk a felvert tejsznt.
- Rum/mandula aromval zestjk.
sszellts, dszts:
- Vgjuk le a tszta szleit, egyik vgt kerekdedre, a msikat cscsosra formzva.
- Ezutn vgjuk 2 lapba.
- Az als lapra simtsuk r a krmet. Helyezzk r a tetetejt, azt kenjk be egy kis lekvrral, hogy jobban ragadjon a marcipn.
- A piros marcipnt nyjtsuk vkonyra, majd vonjuk be vele az egsz tsztt.
- Vgjuk le les kssel a marcipn szleit, a stemny al simtva a tlnyl rszeket.
- Vgjunk ki kartonpaprbl az eperlevelet (a kptrban tallhat egy sablon), majd ennek segtsgvel vgjuk ki a zld marcipnbl a levelet s helyezzk a torta kerek felre.
- A tojsfehrjt porcukorral keverjk el, majd sznezzk citromsrgra.
- Nyomjunk eper magra emlkeztet pttyket a torta tetejre. (n fogpiszklval kentem fel egyenknt a cskokat.)
|