Eper torta
2007.01.09. 18:04
Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás
15 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
1 tasak vaníliás cukor
6 dkg mandula
5 dkg vaj
só
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
1 csomag színtelen zselatin
2 dl tejszín
rum/mandula aroma
Díszítéshez:
35 dkg piros marcipán
5 dkg zöld marcipán
1 tojásfehérje
porcukor
citromsárga ételfesték
lekvár
Elkészítés:
Tészta:
- A 4 tojást, a kevés sót és a 15 dkg cukrot elektromos habverővel keverjük el.
- Amikor a habverőt felemelve a tába visszacsúrgó tojáskrém a felszínen marad, abbahagyhatjuk a műveletet.
- Dolozzuk hozzá apránként az átszitált lisztet és a vaníliáscukrot.
- A darált mandulát dolgozzuk a masszához.
- Ha elkevertük adjuk hozzá a lehűlt olvasztott vajat.
- 22-24 cm-es tortaformában süssük kb. 35 percig 3-4-es fokozaton.
Krém:
- A zselatint a csomagolásán írtak szerint beáztatjuk.
- A vanília ízű pudingporból a tejjel és cukorral a csomagolásán írtak szerint pudingot főzünk.
- A zselatint a még forró pudingba keverjük, majd megvárjuk, míg kihűl a krém.
- Mikor kihűlt beleforgatjuk a felvert tejszínt.
- Rum/mandula aromával ízesítjük.
Összeállítás, díszítés:
- Vágjuk le a tészta széleit, egyik végét kerekdedre, a másikat csúcsosra formázva.
- Ezután vágjuk 2 lapba.
- Az alsó lapra simítsuk rá a krémet. Helyezzük rá a tetetejét, azt kenjük be egy kis lekvárral, hogy jobban ragadjon a marcipán.
- A piros marcipánt nyújtsuk vékonyra, majd vonjuk be vele az egész tésztát.
- Vágjuk le éles késsel a marcipán széleit, a sütemény alá simítva a túlnyúló részeket.
- Vágjunk ki kartonpapírból az eperlevelet (a képtárban található egy sablon), majd ennek segítségével vágjuk ki a zöld marcipánból a levelet és helyezzük a torta kerek felére.
- A tojásfehérjét porcukorral keverjük el, majd színezzük citromsárgára.
- Nyomjunk eper magra emlékeztető pöttyöket a torta tetejére. (Én fogpiszkálóval kentem fel egyenként a csíkokat.)
|