Emeletes marcipntorta
2007.01.09. 18:09
Hozzvalk:
9 db tojs
21 dkg stcukor/kristlycukor
2 zacsk vanlis cukor
10 dkg liszt
5 dkg tkezsi kemnyt
1/2 teskanl stpor
90 dkg marcipnmassza
45 dkg porcukor
telfestk (piros)
30 dkg di
7,5 dl tejszn
25 dkg baracklekvr
Elkszts:
- 8 tojsfehrjt 20 dkg cukorral s 1 zacsk vanlis cukorral habb verjk.
- Egyenknt beledolgozzuk a tojssrgkat, majd rszutljuk a kemnytvel s stporral elvegytett lisztet.
- Egy 24 cm-es s egy 18 cm-es tortaformban elosztjuk a masszt.
- Elmelegtett stben 175 fokon (gztzhely 2-es fokozat) a kisebbet 30, a nagyobbat 35 percig stjk.
- A deszkra 5 dkg porcukrot szitlunk, 15 dkg marcipnnal sszegyrjuk s az telfestkkel rzsasznre megfestjk.
- Kb. 1 cm-es rudakk sodorjuk, egyforma darabokra vgjuk, s nhnyat a bimbkhoz kpp formljuk
- A tbbibl golykat gyrunk, a porcukoral meghintett deszkn vkonyra nyjtjuk s a szirmokat vatosan a kpok kr illesztjk.
- Az als szlket a kphoz nyomjuk, a felst kifel pdrjk. Lehetleg egsz jszaka szradni hagyjuk.
- Cscsukat az elkevert tojsfehrjvel megkenjk, s azonnal kristlycukorba forgatjuk.
- Rvid szrads utn a bimbk szr felli vgt laposra vgjuk.
- A tortalapot keresztben hrom-hrom rszre vgjuk.
- A tejsznt a maradk vanlis cukorral s cukorral kemny habb felverjk, majd beleforgatjuk a ledarlt dit.
- A krmmel mindkt tortt megtltjk.
- Rvid idre htszekrnybe tesszk, majd a megmelegtett, tpaszrozott lekvrral krs-krl megkenjk.
- A maradk marcipnt 20 dkg tszitlt porcukorral sszegyrjuk.
- Egy nagy nejlonzacskt felvgunk, porcukorral meghintjk, s a massza 2/3-t 45-50 cm-es kerek lapp kinyjtjuk.
- A nejlon segtsgvel a lapot a nagyobbi tortra bortjuk.
- A zacskt eltvoltjuk, a marcipnt krs-krl odanyomkodjuk.
- A kill rszeket levgjuk, a maradkhoz gyrjuk, s kb. 40 cm-es kerek lapp kinyjtjuk.
- A kisebbik tortra fektetjk, a kill rszeket levgjuk s mskorra eltesszk.
- A maradk felmelegtett lekvr segtsgvel a kisebbik tortt a nagy torta kzepre ragasztjuk.
- A maradk porcukorbl s flretett tojsfehrjbl mzt kevernk.
- Adagokra osztva nyomzskba tltjk s a tortt kidsztjk.
- Vgl a maradk mzzal a rzskat a tortra ragasztjuk, s szradni hagyjuk.
|